Considerata cea mai importanta femeie din renasterea franceza, Margareta de Valois (14 mai 1553 — 27 mai 1615) sau Margot, cum era alintata de cei apropiati, a fost o persoana controversata, iar caracterul ei si perioada tulbure in care a trait l-au inspirat pe Alexandre Dumas Tatal sa scrie celebrul roman ce poarta numele reginei.
Stilul si frumusetea lui Margot au depasit mult granitele tarii unde domnea si a fost printre reginele care au avut cea mai mare influenta in moda veacului. Interesata de tendinte si nou a abordat stilul vestimentar ca pe o arta si a excelat in acest domeniu.
Protectoare a lui Rabelais si a lui Pierre Ronsard a corespondat cu Erasmus si Calvin si l-a adus la curtea lui Francisc I pe Leonardo DaVinci. Teologii de la Sorbona au acuzat-o de erezie pentru Miroir de l’ame pecheresse, poem incredintat lui Anne Boleyn si tradus in engleza de viitoarea regina a Angliei, Elisabeta I pe vremea cand era doar o adolescenta.
Generozitatea ei fata de cei mai straluciti artisti si scriitori ai epocii nu a fost egalata decat de grija pentru cei mai umili dintre supusi. A construit spitale si a ajutat manastiri, a insistat pentru traducerea Bibliei in franceza dar si pentru cea a Decameronului.
Pentru stilul ei unic si deschiderea fata de miscarile articistice am dedicat acest pandantiv frumoasei Regine Margot.
