Intaia regina, Elisabeta a Romaniei (29 decembrie 1843 - 18 februarie 1916) a ramas in memoria colectiva drept Carmen Sylva sau Mama Tuturor Ranitilor. Cele doua pseudonime vorbesc despre pasiunile reginei: arta, mecenatul si caritatea.
Ii placea sa fie fotografiata la masina ei de scris si a fost, de altfel, prima regina care a aparut intr-o reclama. Bineinteles, la masini de scris.
La putin timp dupa ce a ajuns in Romania, Elisabeta a descoperit frumusetea portului traditional, de aceea l-a adoptat fara rezerve. Ba mai mult, l-a impus si suitei regale in cadrul curţii, gest care a dat portului popular o inalta prestanta sociala.
Pe langa costumul romanesc, Carmen Sylva a fost incantata si de mestesugurile traditionale si le-a promovat peste hotare, incercand astfel sa includa Romania pe harta turistica a Europei.
In atelierele de arta si mestesug infiintate de regina la Sinaia sunt create o mare parte dintre obiectele de mobilier de la Peles.
Am numit aceasta bratara Elisabeta a Romaniei din mai multe motive. Mai itai, pentru ca a fost prima bijuterie creata de mine din aceasta colectie si am considerat ca o pot dedica primei noastre regine. Apoi, culorile folosite, in special maro-ul intens si modelul bratarii m-au dus cu gandul la mobilierul din lemn masiv de la Peles. Si, nu il ultimul rand, liniile fluide din bijuterie m-au facut sa le asociez cu insiruirea mestesugita a cuvintelor din lucrarile poetei.
